Helen

Dela artikeln

Pågående jordbruksprotester i Frankrike kan komma att påverka våra transporttjänster. Jordbrukare har blockerat vägar på flera ställen, vilket leder till förseningar.

Vi försöker så långt vi kan att minimera förseningarna och hoppas att detta inte kommer att orsaka alltför stora olägenheter. Ring oss om du har några frågor!

Uppdatering av läget 29 januari:

The agricultural protests in France are ongoing and are escalating with a planned “siege” of Paris starting at 2 pm.

På grund av kraftiga höjningar av både bensin- och fröpriser, men också fallande försäljningspriser, har franska bönder organiserat stora protester. I över 80 av landets departement har protester organiserats och traktorer har blockerat motorvägar. 

Bönderna har blockerat centrala vägar i olika delar av landet, bland annat runt staden Bourdeaux, som är en central knutpunkt i trafiken mellan Frankrike och Spanien. Åtgärder har också genomförts runt Paris och en viktig motorväg har blockerats. En av motorvägarna som går söderut från Lyon ska också ha varit avstängd en sträcka på 400 kilometer.

Bondeprotester fortsätter i Frankrike, Belgien och Tyskland. På måndag börjar en "snigeloperation" för att slå ut motorvägarna. Frankrike förbereder sig med 15 000 poliser och pansarbilar.

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin höll ett krismöte på söndagen inför de stora protesterna som väntas på måndagen, rapporterar BFMTV. Målet är att förhindra de 55 000 demonstrerande bönderna från att blockera de åtta stora motorvägarna och ta sig in i större städer med sina traktorer. – En blockad av Paris, Rungis-marknaden och Paris flygplatser är röda linjer, säger Darmanin och uppmanar folk att lämna bilen eftersom trafiksituationen kommer att bli extremt svår.

Snail operation initiated and protests spread to neighbouring countries

Protester har även brutit ut i grannländerna Belgien och Tyskland. Belgiska bönder kommer att påbörja en snigelliknande operation på måndag och köra traktorer in på hårt trafikerade vägar för att blockera motorvägarna, skriver BMFTV. Böndernas raseri bygger på höjda skatter på bränsle, låga löner och vad de anser är alltför långtgående klimatåtgärder.