Categories: Sustainability

Jimbob

Dela artikeln
Visit-Agrenska-nov-9-2022_2

På First Cargo stödjer vi flera projekt i Göteborg för att hjälpa utsatta människor och bidra till det lokala samhället, allt i linje med våra hållbarhetsmål.
Den här gången berättar vi lite mer om en av dessa; Ågrenska.

”Vi kämpar för ett optimalt liv för barn, unga och vuxna med funktionsnedsättningar och sällsynta diagnoser. Det har vi gjort i över hundra år.”

Ågrenska flygvy

Ågrenska erbjuder olika aktiviteter utifrån sina målgruppers behov. Till exempel kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte för barn, unga och vuxna med sällsynta diagnoser och funktionsnedsättningar, deras familjer och yrkesverksamma de möter. Ågrenska är ett komplement till offentlig vård och annat samhällsstöd. Här samlas, utvecklas och sprids kunskap. De arbetar både nationellt och internationellt för en positiv samhällsutveckling kring rättigheter och möjligheter för personer med funktionsnedsättning. Ågrenska är en idéburen organisation som drivs utan vinstintresse.
Här erbjuds familje- och vuxenvistelser, korttids- och sommarläger, personlig assistans och träning, kurser och catering.

Historien bakom Ågrenska börjar 1914

Grosshandlaren Axel Ågren och hans hustru Louise köpte Lilla Amundön för att bygga ett konvalescenthem. Detta hem invigdes av biskopen den 26 maj 1914. Från att ha börjat med vård av barn med tbc vårdades här även barn med långvariga eller kroniska sjukdomar, som engelska sjukan eller diabetes. 1978 stängde konvalescenthemmet. Därefter användes ön som sommarvistelse för barn och unga med funktionsnedsättning eller olika sjukdomar fram till 1989 i Barnhälsovårdens regi.

”En av de första aktiviteterna på Ågrenska var korttids- och lägerverksamhet för unga med funktionsnedsättning. Här utvecklades och erbjöds ett genomtänkt pedagogiskt koncept. De fick träffa och göra saker som andra ungdomar tar för givet, som att hitta vänner, ha kul tillsammans, åka båt, campa och grilla på en ö.”

Ågrenska erbjuder i sin nuvarande form och inriktning program med utbildning, vistelser, dokumentation, assistansverksamhet etc. Sedan början av 2020 har Ågrenska i uppdrag av Socialstyrelsen att driva Informationscentralen för sällsynta hälsotillstånd.

Vill du också stötta Ågrenska? Varför inte boka en konferens här för en god sak - Ågrenska erbjuder lokaler, aktiviteter och catering. konferens här för en god sak – Ågrenska erbjuder lokaler, aktiviteter och catering.

Läs mer om Ågrenska här... here.

Fotot överst är från vårt besök på Ågrenska 9 november 2022. Från vänster: Helen Sylvan, Charlotte Tellermark, Thomas Lindström and Lena Strömstedt.

Kommentera

Relaterade inlägg